26 Haziran 2015 Cuma

Maksi Etek Dikiş Etkinliği

Sevgili Funda Çağlayan'ın düzenlediği  maksi etek dikiş etkinliği postunu göreli çok oldu ama yapar mıyım yapamaz mıyım derken günler geçti. Bitiş tarihli etkinlikler nedense bende bir telaşa neden oluyor. Yetiştirebilir miyim diye düşünüp duruyorum.
Ama katılanların bitirdiği etekleri görünce heveslandim, ben de katılmaya karar verdim. Haydi hep birlikte dikelim.

25 Haziran 2015 Perşembe

Sırt Dekolteli Prenses Elbisesi

Herkese merhaba!
Bugün sizlere göstermek istediğim elbise, şimdiye kadar dikmekten en çok zevk aldığım elbise oldu. Çünkü 5 yaşında bir küçük hanıma dikildi. Küçük kızlara dikiş dikmek çok zevkli. Çünkü süste şatafatta sınır yok. Üstelik ne kadar abartsan da çok yakışıyor. Hep dikişe kızım küçükken başlamadığıma hayıflanırım. Bence her kız annesi dikiş bilmeli. Hele de küçük bir kızınız varsa bir parça kumaşla harikalar yaratabilirsiniz. Benim kızım 13 yaşına geldi. Artık daha sade şeyler giyiyor. Torunum da olmadığından ve olmasına daha yıllar gerektiğinden ben de bu zevkimi çok yakın bir arkadaşımın kızına elbise dikerek biraz olsun giderdim. fırsat bulmuşken bir çok şeyi birleştirdim. İşte böyle bir şey çıktı:



Önü klasik bir elbise. Modeli de yok. Netten yaşlara göre çocuk bedenlerine şöyle bir baktım. Eteği üstteki 5 cm daha kısa olacak şekilde iki kat yaptım. astarla üç kat oldu. belden lastik dikerek büzdürdüm. etek uçlarına beyaz kurdele diktim. Kol oyuklarını da göz kararı yaptım.
Esas hareket arkada. Böyle bir model var mı bilmiyorum ama tamamen kendi uydurmam. Miniğimiz Ankara'da ve ben ona sürpriz yapmak isteyince, dar veya bol gelmesin diye arkayı önce lastikli yapmaya karar verdim. Sonra aklıma başka bir şey geldi ve çok hoşuma gitti. İşte böyle:



Nasıl yaptığıma gelince astarla esas kumaşı birleştirmeden araya kumaşın kendi kumaşından kulplar yapıp diktim. Sırt dekoltesi tam olarak görünsün diye üst kısmı etekten 5 cm daha kısa yaptım. Aradan kurdele geçirip beldeki kurdele ile birlikte bağladım. Arkada dört yapraklı bir fiyonk oldu. Bel kurdelesiyle sırt kurdelesi aynı cins malzemenin kalınlıkları farklı olanlarından.

Kemerinin üzerine çiçekler diktim. Bu çiçekler file bir şeridin üzerinde 15'er cm arayla dikilmiş olarak hazır satılıyormuş. Ankara Kızılay'da Şık Düğme'den aldım. Şeritten ayırdım, kurdeleye diktim.

  Çiçeklerin içine de inci diktim. Nasılsa süslemekte sınır yok.


Tüm dikişler gizli. Hiçbir yerde dikiş görünmüyor.


Askıda fotoğraflamak böyle oluyor. Sahibinin üzerinde görmeyi çok isterdim. Mutlaka fotoğraf isteyeceğim. Birazdan paketlenip kargoya verilecek. İyi günlerde giysin.
Çok içime sinen bir çalışma oldu.

Herkese mutlu ve inşallah güneşli hafta sonları ........        









22 Haziran 2015 Pazartesi

Şifon Bluz

Geçen yıl Bandırma Pazarı'ndan aldığım kumaşlardan birini daha kullandım. Bitti diyemiyorum çünkü bir etek daha çıkacak gibi görünüyor.
Model olarak bir standart bluz kalıbı çıkarayım, sonra onun suyunu çıkararak hırkasını, bluzunu, gömleğini dikeyim istedim. Şubat 2013 Burda dergisinden aşağıdaki modeli seçtim:



Bu da benim yorumum:



Kalıp fena değil. Dikerken bir sorun yaşamadım. Yalnız omuzları biraz düşük oldu sanki. Bu, yakasını biraz kapatayım derken benden mi kaynaklandı yoksa model mi böyle bilemiyorum. Bir sonraki dikişlerde anlayabilirim ancak.

Onun dışında bedeni ve kolları gayet iyi oturdu. Yakayı kendi kumaşından kestiğim biye ile kapattım.  İç dikişlerini de biraz fazla bıraktığım dikiş payını içe kıvırıp dikerek temizledim. Kafamda tasarladığıma yakın bir görüntü çıktı ortaya. Artık benim de kullanabileceğim bir temel bluz kalıbım var. Herkese sevgiler...


16 Haziran 2015 Salı

Yazın İlk Elbisesi

Herkese merhabalar,
Yine uzun bir ara verdim biliyorum ama hiç durmadım. Gece yarısı dikiş dikince sıcağı sıcağına resim çekemiyorum. Gündüzleri de araya başka işler girince çoğu zaman diktiklerimi yayınlamadığımın farkına bile varamıyorum.
En son kızıma elbise diktim. Karne gününde koca dolaba bakıp hepimizin klasik cümlesi “giyecek hiçbir şeyim yok” deyince iş başa düştü. Aslında “bana dikmek için bahane çıktı” desem daha doğru olur. Kumaşım dört-beş sene önce çok beğenerek aldığım tülbent gibi çok ince, tam yazlık tiril tiril bir kumaş. Deseni paça kısmına gelecek şekilde bir tulum dikmeyi tasarladım kumaşı aldığım günden beri. Bir türlü kısmet olmadı. Bir gecede bu elbise çıktı ortaya. Demekki yıllardır elbise olmak istiyormuş da ben anlamamışım.


Yandan fermuarlı, desenini ortaya getirmeye çalıştığımdan modelini  kendi  yaratan bir elbise oldu. Desenin  eni  tam beden eni kadar çıktı. Böylece yanlardan diktim, altını da çok az genişleterek  devam ettirdim. Giymesi zor olabilir diye yandan da dize kadar yırtmaç yaptım. Astarlamadım. Onun yerine pamuklu bir kumaşı dar etek diker gibi diktim, beline lastik geçirdim.
Elbisenin desenini dikişle bölmek istemedim. O yüzden yaka ve etek uçlarını yapışkan tela ütüleyerek katladım.


Resimde sağ arkada askı eğriymiş gibi görüntü giyilme hatası sanırım. Sonradan bilgisayara yüklerken fark ettim ama yeniden foroğraflama imkanım olmadı.


Cuma sabahı hava henüz bu elbiseyi püfür püfür giymeye izin vermediğinden kot ceketle kombinledik. Böyle de çok hoş oldu bence.



Ramazana kadar yeni yayın girememe ihtimaline karşı herkese hayırlı ramazanlar ve tüm öğrenci ve öğretmenlere iyi tatiller diliyorum.